BİZDEN HABERLER

Güzelyurt

Güzelyurt

Kıbrıs adasının kuzeybatısında yer alan Kıbrıs Güzelyurt gezilecek yerler listesi, oldukça geniştir. Lefkoşa ve Girne şehirleri kadar popüler olmamasına rağmen Kıbrıs’ın eski yerleşim yerlerinden biri olan Güzelyurt, turunçgil bahçeleri ile ünlüdür. Oldukça verimli topraklara sahip olan Güzelyurt ilçesinde portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgillerle birlikte kavun ve karpuz da yetiştirilmektedir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü; Güzelyurt ilçesinin Kalkanlı köyünde ve Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ise Güzelyurt ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bu iki üniversite, ilçedeki öğrenci nüfusunu oluşturmaktadır.

İlçenin ekonomisinde turunçgil ihracatı önemli bir yer tutmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta en az yerleşim yerine sahip olan ilçe, Güzelyurt’tur. Güzelyurt ilçesi sınırları içinde yer alan 12 yerleşim yeri ise şunlardır: Akçay, Aydınköy, Gayretköy, Güneşköy, Güzelyurt, Kalkanlı, Mevlevi, Serhatköy, Şahinler, Yayla, Yuvacık ve Zümrütköy. Güzelyurt ilçesinin batısında bulunan Lefke, daha önceleri Güzelyurt’a bağlı bir kasabayken sonradan ilçe statüsüne geçmiştir.

Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi

Güzelyurt ilçesinin en bilinen turistik yeri, Arkeoloji ve Doğa Müzesi’dir. 1972 yılına kalan Metropolit olarak kullanılan müze binası, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra 1979 yılında yenilenerek Arkeoloji ve Doğa Müzesi haline getirilmiştir.

2 kattan oluşan Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nde hem Soli Antik Kenti ve Vuni Sarayı gibi tarihi yerlerden çıkartılan arkeolojik eserler hem de Kıbrıs’ta yaşayan hayvanların doldurulmuş halleri sergilenmektedir. Ayrıca müzenin bahçesinde Taş Eserleri Müzesi adı altında sütunlar ve mezar taşları sergilenmektedir. Müze hakkında detaylı bilgi almak için Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Aziz Mamas Kilisesi ve İkon Müzesi

Güzelyurt’taki tarihi yerlerden biri olan Aziz Mamas Kilisesi, Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nin hemen yan tarafında yer almaktadır. Günümüze kadar birçok mimari değişiklik geçiren kilise binası, son olarak 1725 yılında tekrar yapılmış ve bu sırada kubbe eklenmiştir.

Kıbrıs adasının önemli azizlerinden olan St.Mamas için yaptırılan kilise, günümüzde ziyarete açıktır. Kilise içerisindeki eşyalar, İkon Müzesi olarak sergilenmektedir. Bu eserler; Lüzinya ve Venedik dönemine kadar uzanmaktadır. Kilise hakkında detaylı bilgi almak için Güzelyurt Aziz Mamas Kilisesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tumba Tu Skuru

Güzelyurt ilçesinin kuzeyindeki Kalkanlı köyünün yakınlarında yer alan Tumba Tu Skuru’nun tarihi, M.Ö. 1700 yılına kadar uzanmaktadır. Geç Brozn Çağı’na ait bir yerleşim yeri olan Tumba Tu Skuru, ilçe merkezine yakın bir konumdadır ve turistik değer taşımaktadır.

Kurulduğu dönemde deniz kenarında, bir nehrin ağzında olduğu düşünülen yerleşim yeri, zamanla denizin dolması sonucunda günümüzde denizden bir hayli uzaklaşmıştır. 1971-1974 yılları arasında Prof. Emily T. Vermeule başkanlığında Harvard Üniversitesi ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi tarafından yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda kil, altın, bronz, gümüş ve fildişi eser çıkartılmıştır.

Tren İstasyonu

Güzelyurt Festival Alanın’da bulunan Tren İstasyonu’nda Kıbrıs’ta kullanılan ilk trenler sergilenmektedir. Güzelyurt-Kalkanlı arasında bulunan Festival Alanı’nda İngilizler döneminden kalma trenler yer almaktadır. Mağusa-Lefkoşa-Güzelyurt-Lefke rotasında çalışan trenler, Güzelyurt Tren İstasyonu’nda sergilenmektedir.

Festival Parkı’nda yer alan lokomotif ve tren istasyonu binası, turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Atatürk Anıtı

Güzelyurt ilçe merkezindeki Güzelyurt Kaymakamlığı önünde yer alan Atatürk Anıtı, 1973 yılında yapılmıştır. Öğretmen Feriha Çoşkun tarafından Nazilli’de yapılan Atatürk Anıtı, 1999 yılında bugünkü yerine koyulmuştur. Anıtın bulunduğu alan, günümüzde tören ve pazar alanı olarak kullanılmaktadır.

Güzelyurt Atatürk Anıtı’nın Cumhuriyet’in 50.yılı olan 2 Ekim 1973 tarihinde açılması hedefleniyordu. Fakat anıtın Kıbrıs’a getirilmesinde yaşanan gecikme nedeniyle bu açılış yapılamadı. 1974 yılında Kıbrıs Baf’a getirilen anıt, 1974 yılındaki  Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle yine açılamadı. Baf’ta yaşayan Türklerin Güzelyurt’a nüfus mübadelesi sonrasında heykel de Lefkoşa’ya getirildi. Heykelin bulunduğu alanın çevre düzenlemesinin ardından heykel yerine koyulabilmiştir.

Güzelyurt Kapalı Çarşı

Güzelyurt ilçe merkezinde bulunan Kapalı Çarşı, Arkeoloji ve Doğa Müzesi ile St. Mamas Kilisesi gibi turistik yerlere yakın bir konumdadır. Güzelyurt Belediyesi’nin yaptığı çevre düzenleme çalışmaları ile Kapalı Çarşı’nın ön tarafı açık bir alan haline getirilmiştir. Kapalı Çarşı Meydanı’ndan süs havuzları ve banklar bulunmaktadır.


Haber Tarihi: 12-2021