BİZDEN HABERLER

Lefkoşa

Lefkoşa

Lefkoşa 

Kıbrıs’ın merkezi olan Lefkoşa, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, hem de Rum Kesimi’nin başkenti kabul edilmektedir. Bu nedenden dolayı kozmopolit bir yapıya sahip bölge, geçmişten günümüze de birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmasından ötürü ortak bir kültürün oluşmasına ön ayak olmuştur.

Lefkoşa, tarihi boyunca büyük önem arz ettiği için, büyük devletler tarafından hakimiyet altına alınmıştır. Bu nedenden dolayı bölgede çok önemli tarihi yapılar yer almaktadır. Lefkoşa’yı gezmeye bu tarihi yapıları ziyaret ederek başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bölgenin öne çıkan lokasyonlarını keşfedebilir, müzelerde ada tarihiyle ilgili olarak detaylı bilgiler edinebilirsiniz. 

Büyük Han

Lefkoşa’nın şehir merkezinde bulunan Büyük Han, bölgenin önemli tarihi yapıları arasındadır. İlçe merkezinde Asmaaltı Sokak üzerinde ziyaret edebileceğiniz yapıya ulaşımlar taksi, özel araç veya yürüyerek sağlanabilmektedir.

1572 senesinde Osmanlı Devleti’nde vali olarak görev yapan Muzaffer Paşa tarafından yaptırılan han, adanın en büyük hanı olma özelliğini taşımaktadır. İçerisinde yer alan 68 oda ve camisiyle birlikte günümüzde halka açık şekilde bulunan yapının çevresinde dinlenebileceğiniz kafeterya ve restoran bulunmaktadır.

Hafta içi her gün 08:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebileceğiniz handa hediyelik eşya satan dükkanlara uğrayabilir veya etrafındaki tesislerde soluklanabilirsiniz.

Büyük Han’a girişler ücretsizdir.

Arasta Sokak

Lefkoşa’nın en ünlü sokaklarından olan Arasta’ya alışveriş yapmak, şehrin çarşısında turlamak veya bölge halkının günlük yaşamına tanıklık etmek için gidebilirsiniz. Lefkoşa merkezinde yer alan Arasta Sokak, Büyük Han’ın güneyinde konumlanmaktadır.

Trafiğe kapalı olan sokak sabahın erken saatlerinden geceye kadar canlılığını korumaktadır.

Her türlü alışverişinizi yapabileceğiniz sokak, kuyumculardan hediyelik eşya satışı yapan dükkanlara kadar pek çok alternatifi bir arada bulundurmaktadır. Geleneksel tarzda oluşturulmuş bir açık hava çarşısı olan Arasta’ya Lefkoşa tatilinizde uğramayı ihmal etmeyin.

Bedesten

Lefkoşa’nın ilçe merkezinde ziyarete açık durumda olan bedestene, taksi, özel araç veya yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer alan bedesten, ilk olarak St. Nicolas Kilisesi olarak inşa edilmiştir. 1400’lü yıllara tarihlenen bu yapının mimarisinde ise Gotik bir tarz uygulanmıştır. Lüzinyanların Kıbrıs’ı ele geçirmesinden sonra, zarar vermeyerek üzerine çeşitli motif işlemeler yapılmış ve yapı Venedikliler döneminde Yunan Ortodoks Metropolisi’ne teslim edilmiştir.

Osmanlıların Kıbrıs’ta hakimiyet kurmasından sonra bedestene dönüştürülen yapı, ilk dönemler  kapalı çarşı olarak kullanılırken, günümüzde yılın belirli dönemlerinde kültür – sanat aktivitelerinin yapıldığı bir merkez olarak faaliyet göstermektedir.

Bedesteni ziyaret etmek ücretsizdir.

Lüzinyan Evi

Lüzinyanların bölgede hakimiyet kurdukları dönemlerden kalma bir yapı olan Lüzinyan Evi, Yenicami Sokak üzerinde bulunmaktadır. Lokasyon olarak şehir merkezine yakın bir konumda yer alan yapıya ulaşımlar yürüyerek veya taksiyle sağlanabilmektedir.

Yapım tarihi 1500’lere dayanan yapı, Gotik tarzda uygulanan mimari tekniklerle inşa edilmiş olup, girişindeki kemerlerdeki motifler oldukça dikkat çekicidir. Bölgede hakimiyet kuran her medeniyetin izlerini görebileceğiniz Lüzinyan Evi’nde Osmanlılara ait önemli izler bulunmaktadır.

Perşembe günleri hariç hafta içi her gün 08:00 - 15:30 arasında ziyaret edilebilen ev, perşembe günleri 08:00 - 13:00 ile 14:00 - 17:00 aralığında kapılarını açmaktadır.

 

Mevlevi Tekke Müzesi

Lefkoşa’da gezebileceğiniz bir diğer yapı ise Mevlevi Tekke Müzesi’dir. Girne Caddesi üzerinde konumlanan müzeye ulaşımlar taksi, şehir içi dolmuşları veya yürüyerek yapılabilmektedir.

Osmanlıların bölgede hakimiyet kurduğu dönemlerde tekke olarak kullanılan yapı, günümüzde müze şeklinde faaliyet göstermektedir. Yapımı 1700’lü yıllara tarihlenen tekkede, derviş odaları, mutfak, sema törenlerinin yapıldığı semahane ve misafir odası bulunmaktadır. 1954 yılında müzeye çevrilmiş olan yapıda dini ve pozitif bilimlere dair eğitimler verilmiştir.

Yapımından bu yana içerisinde bulunan alet, edevat, kıyafet ve bütün eserlerin görülebildiği müzeyi hafta içi her gün ziyaret edebilirsiniz. Müze, perşembe günleri hariç 08:00 - 15:30; perşembe günü 08:00 - 13:00, 14:00 - 17:00 arasında ziyarete açıktır.

Kıbrıs Araba Müzesi

Lefkoşa’da ziyaret edebileceğiniz bir başka spesifik müze ise Kıbrıs Araba Müzesi’dir. Yakın Doğu Bulvarı üzerinde faaliyet gösteren müzeye taksi, özel araç, minibüsle veya yürüyerek de ulaşım sağlanabilmektedir.

İçerisinde 60’dan fazla klasik ve spor araçların sergilendiği müzede, günlük hayatta görülemeyecek otomobiller yer almaktadır. Sergilenen en eski aracın 1899 yılında üretilen Crest Mobile olmasıyla birlikte bu araçtan dünyada yalnızca 1 adet bulunması da müzeyi özel kılan detaylar arasındadır.

Otomobil ile ilgili iseniz dikkatinizi çekebilecek olan müze hafta içi her gün 08:00 - 13:00, 14:00 - 17:00 aralığında, Cumartesi ise 08:00 - 13:00 saatlerinde ziyaret edilebilmektedir.

Kumarcılar Hanı

Lefkoşa ilçe merkezinde Agah Efendi Sokak üzerinde yer alan Kumarcılar Hanı, bölgenin tarihi yapıları arasında ön plana çıkmaktadır. Yapıya ulaşımlar özel araç, taksi, minibüsle veya yürüyerek de yapılabilmektedir.

Osmanlılara ait olan yapı, kurulduğu yıllarda buğdayların satıldığı bir pazar yeri olma amacıyla inşa edilmiştir. Kesme taşlar ile inşa edilen hanın, daha önce bölgede başka medeniyetler tarafından kurulduğu düşünülen temeller üzerine yapıldığı, yapılan arkeolojik çalışmalar ile ortaya çıkmıştır.

Birçok farklı medeniyetin farklı amaçlarla kullandığı yapının, zamanlar tahribat görmesi; ancak temellerinin sağlam olmasıyla üzerine han inşa edilerek günümüze ulaşan yapı hafta içi her gün 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açık durumdadır.

Kumarcılar Hanı’na girişler ücretsizdir.

Derviş Paşa Konağı

Lefkoşa ilçe merkezinde Arabahmet Mahallesi sınırları içerisinde bulunan konağa ulaşımlar özel araç, taksi veya yürüyerek yapılabilmektedir.

İki kattan oluşan devasa konağın alt katı kesme taştan, üst katı ise kerpiçten yapılmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde, yapılan çalışmalar doğrultusunda geniş bir restorasyon çalışması geçiren konak günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Adanın eski tarihi, günlük yaşamına dair izler taşıyan konağı haftanın her günü (Perşembe hariç) 08:00 - 15:30 saatleri arasında, Perşembe günü ise 08:00 – 13:00 ile 14:00 – 17:00 aralığında ziyaret edebilirsiniz.

 

 


Haber Tarihi: 12-2021